© Robbie Cox

P&O Ferries stuurt Norbank naar Zeebrugge

Geschreven door Tibo Deprest | 16/02/2024 |

Eindelijk nog eens positief ferry-nieuws voor onze kusthaven. Vandaag raakte bekend dat P&O Ferries mv Norbank even naar Zeebrugge stuurt om de afvaarten vanuit Zeebrugge opnieuw wat kracht bij te zetten.


Het begin van het jaar wil zoals gewoonlijk zeggen dat veel schepen in onderhoud gaan. Tijdens deze periode wordt al dan niet naar een oplossing gezocht om bepaalde routes toch op volle kracht te laten draaien. Eind 2023 heeft P&O Ferries hun dienst van Liverpool naar Dublin stopgezet waardoor de schepen Norbank en Norbay zonder werk kwamen te zitten. Norbank bleef tot het bittere einde op de route tussen Liverpool en Dublin varen. Nadien werd het schip meteen ingezet als 'relief vessel' op de route Rotterdam - Hull ter vervanging van de RoPax schepen waarvoor een droogdok gepland was. Zo kon de route - al dan niet met iets minder capaciteit - toch dagelijkse afvaarten blijven bieden. 


Dankzij de terugkeer van de Pride of Rotterdam zit de job van de Norbank er momenteel op en kan het schip dus ingezet worden op een andere route. Het ziet er naar uit dat de Norbank zal meevaren op de route naar Tilbury zolang de Norsky in Lindoe ( Denemarken ) in het droogdok ligt. Naar verwachting zal de Norsky terug zijn op 27 februari en zal de Norbank naar Tilbury varen tot 25 februari. Op 25 februari zou het schip dan een overtocht maken richting Teesport. Of ze nadien actief blijft vanuit Zeebrugge is momenteel een groot vraagteken.

NORBANK

P&O Ferries

Gebouwd in: 1993

Type schip: RoPax

LOA: 166,7 meter

BOA: 23,89 meter 

Gross tonnage: 17.464 tons

Cargo capaciteit: 2.040 lane meters

Service snelheid: 23 knopen

Norbank werd in Nederland gebouwd en in 1993 overgeleverd aan Nordzee Verdi Stone BV. Nadien begon het schip te varen op Rotterdam - Hull. In 1997 werd ze gecharterd door de P&O Group en bleef ze op dezelfde route varen. Nadien maakte ze via Rotterdam - Felixstowe de overstap naar de Ierse zee om voor P&O Irish Ferries tussen Liverpool en Dublin te varen.