OOCL Spain verpulvert record in Zeebrugge

Geschreven door Tibo Deprest | 27-04-2023 |

Enkele dagen na aankomst van de MSC Tessa in Antwerpen werd het kroontje voor grootste containerschip ooit in België doorgegeven aan de OOCL Spain. Met een capaciteit van 24.188 TEU is dit het eerste schip van de rederij OOCL die een capaciteit heeft van + 24.000 TEU.


In de vroege ochtend van 26 april meerde de OOCL Spain aan bij CSP Zeebrugge. Het containerschip stootte daarbij gelijk de MSC Tessa van de troon als grootste containerschip ooit aangekomen in een Belgische haven. Een verschil van 72 TEU maakte het verschil. De OOCL Spain verbreekt daarbij ook meteen het record van de Ever Act, die in september 2022 in Zeebrugge aankwam en toen het grootste containerschip was die onze kusthaven mocht verwelkomen.


De OOCL Spain heeft een tonnage van 237.000 GT en vaart met thuishaven Hong Kong. Het schip vertrok op 19 april in Shanghai en vaart op de AEU7 (ook wel  NE 7 / FAL 7 / NE 3 / LL 3 genaamd) dienst van de Ocean Alliance, de samenwerking tussen OOCL, Cosco Shipping Lines, Evergreen en CMA CGM. Na Shanghai ging het verder naar Xiamen, Nansha, Hong Kong, Yantian, Vung Tau en Singapore om volgens het Suez Kanaal richting Europa te komen. Zeebrugge is de tweede aanloophaven in Europa na het Griekse Piraeus. Na Zeebrugge gaat het verder naar Hamburg, Rotterdam, Valencia en Piraeus om dan via het Suez Kanaal terug te keren richting Azië.


Ook begin mei mogen we de OOCL Spain in Zeebrugge verwelkomen. Het schip kwam eerst cargo voor Zeebrugge lossen alvorens verder te gaan naar Hamburg en Rotterdam. Begin mei komt het schip dan opnieuw laden om zo opnieuw koers te zetten richting Azië. Eerder deze week kwam ook het nieuws dat Khalifa ook aangelopen zal worden in de dienst. Daarmee bieden de rederijen de kans voor verladers uit Europa om cargo richting de Verenigde Arabische Emiraten te sturen en zo verder richting het Midden-Oosten.

OOCL Spain

Orient Overseas Container Line

Gebouwd in: 2023

Type schip: Fully cellular container ship

LOA: 399,99 meter

BOA: 61.30 meter 

Gross tonnage: 235.341 tons

Cargo capaciteit: 24.188 TEU

Service snelheid: 22.7 knopen

Port of Antwerp-Bruges wou deze gelegenheid niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Samen met Captain Blue (het bedrijf die instaat voor de havenrondvaarten in Zeebrugge) organiseerde men in de namiddag 2 rondvaarten. Dankzij de rondvaarten kregen spotters en liefhebbers mooi zicht op de containerreus vanop het water. Beide rondvaarten (van 14 uur en 17 uur) waren in mum van tijd volzet. Ook het weer werkte mee en de aanwezigen kregen onder een deugddoend zonnetje een zicht op het schip.


Ook de kapitein werd aan boord verwelkomd door een deligatie van CSP Zeebrugge Terminal, Port of Antwerp-Bruges en Hoppe Maritime Group die als scheepsagent optreed voor de schepen van OOCL in onze kusthaven.


OOCL Spain is het eerste schip in een klasse van 6 schepen die in 2020 besteld werden. Één van de volgende schepen uit de klasse zal trots de naam OOCL Zeebrugge dragen.


Enkele beelden van het recordschip:

Foto's mogen niet gebruikt worden zonder toestemming.

Graag contact opnemen via contact@portofzeebruggefanpage.be