© TT-Line

Tom Sawyer bezoekt Zeebrugge

Geschreven door Tibo Deprest | 19-03-2023 |

Na een eerdere aanloop van TT-Line in Zeebrugge met hun gloednieuwe schip Peter Pan stuurt de rederij nu ook RoPax Tom Sawyer naar Zeebrugge. Het schip verlaat even het netwerk om vermoedelijk nieuwe wagens te komen laden in onze kusthaven.


In januari mocht Zeebrugge al eens een schip van TT-Line verwelkomen. Het nieuwste schip, Peter Pan, kwam tijdens haar opleveringsreis vanuit Azië naar Zeebrugge om cargo te lossen en vervolgens ook nieuwe wagens en rollend materieel mee te nemen richting Noord-Europa. TT-Line stuurt nu voor de tweede maal een schip richting Zeebrugge. De RoPax Tom Sawyer vertrok gisterenochtend (18 maart) vanuit de Zweedse haven Trelleborg richting Zeebrugge. Na een korte stop voor bunkers nabij Göteborg zette het schip haar koers richting Zeebrugge verder. Op 20 maart in de namiddag zou het schip in Zeebrugge moeten arriveren om nadien in de vroege ochtend van 21 maart opnieuw koers te zetten richting Sodertalje in Zweden.


Tom Sawyer werd gebouwd als Robin Hood IV in het Duitse Bremerhaven en nadien in januari 1989 in dienst genomen.Ze wordt aangedreven door vier diesel motoren. Na een verbouwing in 1993 voer de ferry als Nils Holgersson V en in 2001 kreeg het schip dan haar huidige naam toegekend: Tom Sawyer. Het schip vaart op laagzwvelige dieselbrandstof omwille van de strenge voorschriften voor de speciale zwavelgebieden die de hele Oostzee omvatten. Sinds 1 januari 2015 staan deze een zwavelgehalte toe van maximum 0,1 % in scheepsbrandstof.

Tom Sawyer

TT-Line

Gebouwd in: 1989

Type schip: RoPax

LOA: 177,2 meter

BOA: 26 meter 

Dead weight: 6.254 ton

Cargo capaciteit: 2.200 lane meters

Maximum snelheid: 20 knopen

Zusterschip: Huckleberry Finn

Doorsnede van de Tom Sawyer

© TT-Line

De ferry heeft 134 hutten voor ruim 400 passagiers. Op 9 dekken zijn er 3 voertuigdekken (dek 1, 3, 5) en 3 dekken met hutten, cafetaria, lounge, onze TT-Line Shop, casino en sauna en de bemanningsdekken.


Na een wedstrijd voor de namen van de twee zusterschepen hebben medewerkers van TT-Line in Zweden en Duitsland de namen gekozen van de twee helden uit de beroemde romans van schrijver Mark Twain. Zijn klassieker uit de jeugdliteratuur "De avonturen van Tom Sawyer" verscheen in 1876, waarin de weesjongen Tom en zijn beste vriend Huck Finn spannende avonturen beleven op, langs en in de Mississippi. Ze vinden goudschatten, helpen ontsnapte slaven en nog veel meer.

Tom Sawyer tijdens het binnenvaren van de haven van Travemünde in Duitsland.

© Markus Klausnitzer