VB Bolero x VB Rumba


Op 5 december arriveerden in Zeebrugge de nieuwe sleepboten VB Bolero en VB Rumba.

De slepers werden gebouwd bij Damen en stelden zich  voor aan een beperkte delegatie afgevaardigden en pers.

Ook de Port Of Zeebrugge - Fanpage was er bij. Ongelofelijk!

Omstreeks 10 uur zaterdagochtend kwamen de VB Bolero en de VB Rumba de Zeebrugse haven binnen vergezeld door de Union 8. De Union 8 is een sleper die gebouwd werd in 1996 en zo mocht de oude generatie de nieuwe generatie de Zeebrugse haven binnenleiden. De slepers werden verwelkomd door een beperkte delegatie van vertegenwoordigers van MBZ en Boluda Towage.


Boluda heeft de sleepconcessie voor de periode van 2021-2025 gewonnen en een voorwaarde was het verminderen van de uitstoot. Met de VB Bolero, VB Rumba, Union Koala en Union Panda voldoen reeds 4 schepen van de Zeebrugse vloot aan de IMO Tier III-emissienormen. De Union Koala en Union Panda werden daar voor omgebouwd. Verwacht wordt dat tegen 2021-2022 de rest volgt en Zeebrugge hiermee de eerste haven zal worden die de milieuvereisten zo hoog legt. 

Aan de hand van een waterballet werden beide slepers voorgesteld aan de beperkte groep aanwezige afgevaardigden van MBZ en Boluda Towage Europe. De VB Bolero en VB Rumba zijn wendbare slepers en goed presterende schepen met daarbovenop een modern ontwerp. Voor Boluda Towage zijn 2 van deze ASD 2013-sleepboten besteld bij de Vietnamese scheepswerf Damen Song Cam Shipyard. Na afwerking werden de schepen met een schip richting de Rotterdamse haven gebracht waar ze gelost werden alvorens hun laatste etappe richting hun nieuwe thuishaven aan te vatten. De namen van beide schepen zijn bedacht door de Spaanse eigenaren, de familie Boluda. 

Na het waterballet vertrokken beide slepers richting de ligplaats van de vloot nabij de Visartsluis in Zeebrugge. Daar vervoegden ze hun vlootgenoten. De slepers zullen ook bemand worden door lokale bemanningsleden. De vloot bestaat momenteel uit 8 krachtige sleepboten. Door de komst van de nieuwe slepers verdwijnen ook 2 gezichten uit Zeebrugge: de VB Tiger is op 7 december richting Rotterdam vertrokken en de Union Coral zal ingezet worden in Terneuzen. Momenteel bestaat de Zeebrugse vloot onder andere uit de Union Koala, Union Panda, VB Emoe, VB Kiwi, VB Bolero, VB Rumba en Southampton.

Voor het gebruik van foto's graag contact opnemen via contact@portofzeebruggefanpage.be